Rozdział 15 · 15.24
Usuwanie komentarzy i zmian przed wysłaniem dokumentu
W dokumencie, nad którym pracował zespół, znajdują się komentarze ("czy ta cena się zgadza?") oraz śledzone zmiany. Jeśli wyślą Państwo taki dokument do klienta, zobaczy on wszystko. W ten sposób można oczyścić dokument.
Krok 1: zaakceptowanie wszystkich zmian
- Proszę przejść do zakładki Współpraca.
- Proszę kliknąć strzałkę przy Akceptuj i wybrać Zaakceptuj wszystkie zmiany. Jeśli wolą Państwo je odrzucić, proszę przy Odrzuć wybrać Odrzuć wszystkie zmiany.
- Proszę wyłączyć Śledzenie zmian, aby nie pojawiały się nowe.

Krok 2: usunięcie komentarzy
Proszę kliknąć w zakładce Współpraca przycisk do usuwania komentarzy (1) i wybrać Usuń wszystkie komentarze. Aby usunąć tylko własne komentarze, można skorzystać z opcji Usuń moje komentarze.

Krok 3: sprawdzenie
Proszę wybrać w Trybie wyświetlania ustawienie Ostateczny i jeszcze raz przeczytać dokument. Proszę również otworzyć panel z komentarzami po lewej stronie, aby sprawdzić, czy jest pusty.
Jeszcze bezpieczniej: proszę wysłać plik PDF
Czy chcą mieć Państwo pewność, że nic nie zostanie przesłane razem z dokumentem i że klient nie będzie mógł niczego zmienić? Proszę wysłać plik PDF: Plik, Pobierz jako i wybrać PDF. Można też za pomocą opcji Zapisz kopię jako utworzyć plik PDF w swojej chmurze Nextcloud i udostępnić go za pomocą linku.
Pułapki
- Usunięte komentarze znikają z dokumentu. Jeśli chcą je Państwo zachować, proszę najpierw wykonać kopię.
- Starsza wersja ze wszystkimi komentarzami nadal znajduje się w historii wersji pliku. Jeśli udostępnią Państwo sam plik klientowi, będzie on miał do niego dostęp z prawami do edycji. Dlatego prosimy udostępniać kopię lub plik PDF.
