Rozdział 15 · 15.32
Nie widać wprowadzonych zmian po pobraniu pliku lub otwarciu go na komputerze
Dokonali Państwo zmian w dokumencie w przeglądarce. Pobierają go Państwo, aby wysłać mailem, lub otwierają go Państwo przez synchronizację na komputerze i widzą Państwo starą wersję. Gdzie podziały się wprowadzone zmiany?
Jak to działa
Euro-Office zapisuje wprowadzone zmiany od razu, ale najpierw na serwerze dokumentów. Plik w WebOké Nextcloud zostaje zaktualizowany dopiero, gdy wszyscy zamkną dokument. Następnie trwa to jeszcze chwilę, zazwyczaj od dziesięciu do trzydziestu sekund. Dzięki temu kilka osób może pracować jednocześnie bez konieczności ciągłego zapisywania pliku na nowo.
Jak uzyskać najnowszą wersję
- Proszę zamknąć dokument krzyżykiem w prawym górnym rogu (zob. Zamykanie dokumentu i powrót do plików). Proszę poprosić współpracowników, którzy również mają go otwartego, aby go zamknęli.
- Proszę odczekać pół minuty.
- Proszę odświeżyć stronę z plikami i pobrać plik ponownie. Synchronizacja na komputerze automatycznie pobierze następnie nową wersję.
Pilna sprawa?
Czy najnowsza wersja musi natychmiast zostać wysłana, podczas gdy dokument jest jeszcze otwarty? Proszę wybrać w edytorze Plik, Pobierz jako. Ten plik zawsze zawiera ostatnie wprowadzone zmiany, nawet jeśli inne osoby nadal nad nim pracują.
Pułapki
- Jeśli dokument pozostaje otwarty w karcie przeglądarki przez cały dzień, plik w Nextcloud nie zostanie tego dnia zaktualizowany. Prosimy zamykać dokumenty po zakończeniu pracy.
- Prosimy nie edytować pliku jednocześnie w przeglądarce i w Word lub LibreOffice na komputerze przez synchronizację. Może to skutkować powstaniem dwóch wersji lub komunikatem, że plik został zmieniony.
- Widzą Państwo komunikat "Wersja pliku została zmieniona"? Oznacza to, że plik został zmodyfikowany poza edytorem. Proszę kliknąć OK, strona wczyta najnowszą wersję.
