Rozdział 5 · 5.5
Tworzenie zespołów i udostępnianie folderu całemu zespołowi
Czy często udostępnia Pan/Pani pliki tej samej grupie osób, na przykład swojemu działowi, zarządowi stowarzyszenia lub rodzinie? Proszę wtedy utworzyć zespół. Następnie folder można udostępnić jednorazowo całemu zespołowi, a każda osoba, która później dołączy do zespołu, automatycznie uzyska do niego dostęp.
Tworzenie zespołu
- Proszę otworzyć aplikację Zespoły z menu z dziewięcioma kropkami w lewym górnym rogu.
- Proszę kliknąć Nowy zespół.
- Przy polu Nazwa zespołu proszę wpisać nazwę, na przykład "Zarząd", i kliknąć Następna. W sekcji Zaawansowane znajdują się dodatkowe ustawienia zespołu.
- Proszę dodać członków: wpisać ich imię i nazwisko i wybrać z listy.


Udostępnianie folderu zespołowi
- Proszę otworzyć kartę Udostępnij przy folderze.
- W sekcji Udostępnianie wewnętrzne proszę wpisać nazwę zespołu i wybrać go z listy.
- Proszę wybrać uprawnienia i zapisać udostępnienie, tak samo jak w przypadku pojedynczej osoby (zob. Udostępnianie użytkownikowi z własnej chmury Nextcloud).
Wszystkie osoby w zespole widzą teraz ten folder w swoich Plikach. Jeśli później doda Pan/Pani kogoś do zespołu, ta osoba również otrzyma dostęp. Jeśli usunie Pan/Pani kogoś z zespołu, straci on dostęp.
Uwaga: udostępniony folder nadal należy do osoby, która go utworzyła. Jeśli ta osoba odejdzie i jej konto zostanie usunięte, folder zniknie również dla reszty zespołu. Jeśli chce Pan/Pani mieć folder należący do samego zespołu, proszę zapoznać się z Foldery zespołów: wspólny folder, który należy do zespołu.
Wskazówka: zespołu można używać nie tylko w Plikach. Można również udostępnić zespołowi kalendarz, tablicę w Tablica lub rozmowę w Talk.
