Rozdział 6 · 6.1
Przywracanie usuniętego pliku z Usuniętych plików
Zobacz w krótkim filmie
Przypadkowo coś Pan/Pani usunął(a)? Żaden problem. To, co usuwa Pan/Pani w swojej WebOké Nextcloud, trafia najpierw do Usuniętych plików, czyli kosza Nextcloud. Stamtąd można to odzyskać w zaledwie dwóch kliknięciach.
Jak przywrócić plik
- W Plikach w lewym dolnym rogu kliknij Usunięte pliki (1).
- Znajdź plik lub folder na liście (2). Na górze znajduje się ostatnio usunięty element. Za pomocą opcji Szukaj tutaj w lewym górnym rogu szybko odnajdzie Pan/Pani nazwę.
- Kliknij Przywróć (3).

Plik wraca na swoje pierwotne miejsce, wraz ze wszystkimi wersjami. Jeśli dany folder już nie istnieje, Nextcloud umieści plik w folderze głównym.
Na liście widoczna jest też Oryginalna lokalizacja, informacja, kto usunął plik (Usunięto przez) oraz kiedy (Usunięto). Za pomocą opcji Opróżnij usunięte pliki (4) można jednym razem bezpowrotnie usunąć wszystko; prosimy robić to tylko wtedy, gdy ma Pan/Pani pewność.
Pod trzema kropkami w wierszu znajdzie Pan/Pani opcję Pobierz (1), aby zapisać plik na komputerze bez przywracania go, oraz Usuń bezpowrotnie (2), aby usunąć go na stałe.

Kilka plików naraz
Zaznacz pliki za pomocą pól wyboru po lewej stronie listy i wybierz na górze akcję dla całego zaznaczenia. Cały usunięty folder można odzyskać za jednym razem, przywracając ten folder.
Dobrze jest wiedzieć
- Usunięte pliki nie są wliczane do przestrzeni dyskowej.
- Informację o tym, jak długo pozostają w koszu, znajdzie Pan/Pani w Jak długo Nextcloud przechowuje wersje i usunięte pliki?.
- Jeśli usunie Pan/Pani plik na komputerze w folderze aplikacji desktopowej, lub w aplikacji Nextcloud na telefonie, trafi on również tutaj.
- Jeśli osoba, z którą współdzieli Pan/Pani folder, usunie plik, trafi on do Pana/Pani Usuniętych plików, jeśli jest Pan/Pani właścicielem. Może Pan/Pani więc samodzielnie go przywrócić.
- Usunięcie z Usuniętych plików jest ostateczne: nie da się tego już samodzielnie cofnąć. W Kopie zapasowe w WebOké: co przechowujemy i co mogą Państwo zrobić samodzielnie dowie się Pan/Pani, jak się przed tym zabezpieczyć.
Wskazówka: woli Pan/Pani najpierw otrzymać pytanie, zanim coś zostanie usunięte? Włącz wtedy w Ustawieniach dla Plików w lewym dolnym rogu opcję Ostrzegaj przed usunięciem pliku.
