Rozdział 5 · 5.3
Przesyłanie plików przez innych: miejsce na przesyłanie i prośba o plik
Zobacz w krótkim filmie
Chcą Państwo, aby klient, dostawca lub bliska osoba przesłali Państwu pliki, bez wglądu w resztę Państwa plików? W takim przypadku warto skorzystać z prośby o plik lub linku z opcją Upuść plik. Druga osoba będzie mogła wtedy jedynie przesyłać pliki.
Tworzenie prośby o plik
- W aplikacji Pliki przejdź do miejsca, w którym ma znajdować się prośba.
- Kliknij Nowy i wybierz Utwórz żądanie pliku.
- W polu Temat prośby wpisz, o co prosisz, w polu Miejsce docelowe przesyłania wybierz folder, do którego mają trafić pliki, a w polu Notatka dla odbiorcy napisz dokładnie, czego potrzebujesz.

- Kliknij Kontynuuj. Zaznacz opcję Ustaw datę ważności zgłoszenia, jeśli chcą Państwo ustawić datę końcową, a w przypadku wrażliwych dokumentów zaznacz Ustaw hasło. Nextcloud może również wygenerować za Państwa silne hasło.
- Kliknij Kontynuuj. Prośba została utworzona. Skopiuj link do udostępniania za pomocą przycisku po prawej stronie pola i wyślij go samodzielnie do odbiorcy. Zamknij okno przyciskiem Zamknij.


Uwaga: w polu Wyślij link mailem można też wpisać adresy e-mail. Wówczas Nextcloud sam wyśle link pocztą elektroniczną. Jeśli zależy Państwu na pewności, że wiadomość dotrze poprawnie i będzie rozpoznawalna jako pochodząca od Państwa, zalecamy jednak samodzielne skopiowanie i wysłanie linku.
Lub: udostępnienie folderu wyłącznie z opcją Upuść plik
Można również utworzyć publiczny link do folderu (patrz Tworzenie linku publicznego: odczyt, edycja, hasło, data ważności i limit pobrań) i w uprawnieniach wybrać opcję Upuść plik. Efekt jest taki sam: osoba, która otworzy link, może jedynie przesyłać pliki.
Co widzi osoba przesyłająca plik?
Druga osoba otwiera link w swojej przeglądarce. Widzi Państwa notatkę oraz przycisk Wysyłanie, lub może przeciągnąć swoje pliki do okna. Nie widzi, co już znajduje się w folderze. Nie widzi też, co przesłały inne osoby.

Pliki pojawiają się u Państwa w wybranym folderze. W aplikacji Aktywność widać, co i kiedy zostało przesłane, patrz Rozmowa i aktywność przy pliku.
Wskazówka: gdy tylko otrzymają Państwo wszystkie potrzebne pliki, zatrzymaj prośbę (na karcie Udostępnij folderu, opcją Zatrzymaj udostępnianie w menu linku), albo ustaw datę ważności, aby wygasła automatycznie. W Klient dostarcza pliki za pomocą prośby o plik z hasłem i datą końcową znajduje się szczegółowy przykład dla klientów.
Uwaga: pliki przesyłane przez inne osoby wliczają się do Państwa przestrzeni dyskowej. Patrz Kto korzysta z udostępnionych plików, wykorzystuje Pana/Pani przestrzeń dyskową.
