Rozdział 5 · 5.15
Wypowiedzenie lub przekazanie domeny
Jeśli nie potrzebują już Państwo danej nazwy domeny, mogą ją Państwo wypowiedzieć. Jeśli chcą ją Państwo przekazać komuś innemu, kto również jest klientem WebOké, mogą ją Państwo przekazać. Obie czynności wykonuje się na stronie domeny, w karcie Funkcje zaawansowane.

Wypowiedzenie domeny
- Przy opcji Wypowiedzenie domeny proszę kliknąć przycisk Wypowiedzenie domeny (1). Otworzy się okno Wypowiedzenie domeny.
- Proszę wybrać sposób wypowiedzenia. Dostępne opcje zależą od momentu (patrz poniżej).
- Opcjonalnie proszę podać powód. Można kliknąć jeden z przycisków lub wpisać go własnymi słowami. Nie jest to obowiązkowe, ale dzięki temu możemy się czegoś nauczyć.
- Proszę kliknąć czerwony przycisk, aby wypowiedzieć domenę, lub Anuluj, aby nic nie zmieniać.

Opcje w oknie
- Wypowiedz (domena pozostaje aktywna do daty zakończenia): domena działa normalnie do daty zakończenia, a następnie nie jest już przedłużana. Jest to standardowy wybór.
- Wypowiedz i usuń od razu: domena zostaje natychmiast wypowiedziana i usunięta. Strona internetowa, poczta e-mail i DNS na tę nazwę przestają wtedy działać. Pozostały okres nie podlega zwrotowi.
- Jeśli istnieje już otwarta faktura za przedłużenie, mogą Państwo wybrać, czy wypowiedzenie ma nastąpić od poprzedniej daty ważności (otwarta faktura za przedłużenie zostanie skredytowana), czy od nowej daty ważności (wykorzystują Państwo jeszcze już zafakturowany okres).
- Jeśli nowy okres już się rozpoczął, w oknie wyświetlana jest informacja, od której daty możliwe jest wypowiedzenie. Domena pozostaje do tego czasu aktywna bez zmian.
Uwaga: jeśli domena znajduje się w pakiecie hostingowym, pakiet ten nie zostanie automatycznie wypowiedziany razem z domeną. Okno pokazuje to wraz z odnośnikiem umożliwiającym osobne wypowiedzenie pakietu. Zob. Wypowiedzenie produktu, cofnięcie wypowiedzenia lub jego przekazanie.
Po wypowiedzeniu, w karcie Funkcje zaawansowane pojawi się odnośnik Cofnij wypowiedzenie. Dzięki niemu mogą Państwo cofnąć tę decyzję, dopóki domena jest jeszcze aktywna. Pojawi się wtedy również przycisk umożliwiający natychmiastowe usunięcie nazwy domeny. Proszę skorzystać z niego tylko wtedy, gdy mają Państwo pewność, że domena nie będzie już nigdy potrzebna: tej czynności nie można cofnąć. Usunięta domena .nl trafia na 40 dni do kwarantanny. W tym czasie tylko Państwo mogą ją jeszcze odzyskać.
Przekazanie domeny innemu klientowi
Za pomocą opcji Przekazanie innemu klientowi mogą Państwo przenieść jedną domenę lub kilka pojedynczych domen na inne konto WebOké. Nie wiąże się to z żadnymi kosztami.
- Proszę kliknąć Przekaż.
- Proszę wybrać, które domeny mają zostać przekazane.
- Proszę podać dwukrotnie adres e-mail odbiorcy, a w celu potwierdzenia, swoje własne hasło.
- Proszę kliknąć w oknie przycisk Przekaż.
Odbiorca otrzyma wiadomość e-mail z odnośnikiem potwierdzającym, ważnym przez 24 godziny. Domena zostanie przeniesiona dopiero po akceptacji. Dane posiadacza zostają przeniesione razem z domeną. Dopóki odbiorca nie zaakceptował przekazania, mogą Państwo je wycofać za pomocą opcji Wycofaj przekazanie.
Jeśli domena znajduje się w pakiecie hostingowym, pojawi się informacja, że domenę można przekazać tylko razem z całym pakietem. Za pomocą opcji Przejdź do pakietu (2) przechodzą Państwo do strony produktu, gdzie mogą przekazać pakiet wraz z domenami (zob. Wypowiedzenie produktu, cofnięcie wypowiedzenia lub jego przekazanie). Przekazanie jest możliwe wyłącznie z poziomu konta głównego. Informacje o tym, jak działa przekazywanie i łączenie całych kont, znajdą Państwo w Przekazywanie i łączenie kont.
