Rozdział 3 · 3.2
Kod logowania wysyłany e-mailem (weryfikacja dwuetapowa)
Zobacz to w krótkim filmie
Po wpisaniu hasła Moje WebOké zawsze poprosi Państwa o drugi krok: kod składający się z 6 cyfr, który wysyłamy na Państwa adres e-mail. Nazywa się to weryfikacją dwuetapową. Jest ona włączona dla wszystkich i nie można jej wyłączyć. Wolą Państwo nie otrzymywać kodu e-mailem? W takim razie prosimy skorzystać z aplikacji uwierzytelniającej, zob. Korzystanie z aplikacji uwierzytelniającej.
Wprowadzanie kodu
- Prosimy zalogować się przy użyciu adresu e-mail i hasła, zob. Logowanie do Moje WebOké.
- Pojawi się ekran Prosimy wpisać kod bezpieczeństwa. Prosimy otworzyć skrzynkę e-mail. Powinni Państwo otrzymać wiadomość Kod bezpieczeństwa.
- Prosimy wpisać 6 cyfr w polu Kod bezpieczeństwa (1). Można je również wkleić. Gdy wszystkie 6 cyfr zostanie wprowadzonych, logowanie przebiegnie dalej automatycznie. Nie trzeba klikać przycisku Zweryfikuj.



Kod jest ważny przez 10 minut i działa tylko jeden raz. Jeśli zamówią Państwo nowy kod, poprzedni przestanie działać.
Nie otrzymali Państwo kodu?
- Prosimy sprawdzić folder z niechcianą pocztą (spam).
- Prosimy kliknąć przycisk Wyślij ponownie e-mailem (2), aby otrzymać nowy kod. Można to zrobić trzy razy na pięć minut.
- Mają Państwo zapisany numer telefonu komórkowego w swoich danych? W takim razie widoczny jest również przycisk Wyślij przez WhatsApp (3). Kod zostanie wtedy wysłany na Państwa telefon. Jeśli numer nie jest powiązany z WhatsApp, kod zostanie wysłany w formie SMS.
- Przyciskiem Anuluj (4) wracają Państwo do strony logowania.
Uwaga: po pięciu nieudanych próbach wpisania kodu proces logowania zostaje wstrzymany dla bezpieczeństwa. Prosimy wtedy zalogować się ponownie przy użyciu hasła. Następnie otrzymają Państwo nowy kod.
Gdzie sprawdzić, która metoda jest aktywna?
W menu po lewej stronie, na dole, prosimy przejść do zakładki Dane logowania. Na karcie Uwierzytelnianie dwuskładnikowe widoczny jest zapis Metoda: Kod e-mail z etykietą Aktywny (1). Poniżej, za pomocą przycisku Ustaw (2), można przełączyć się na aplikację uwierzytelniającą.

Wskazówka: otrzymali Państwo kod, o który sami Państwo nie prosili? Może to oznaczać, że ktoś inny zna Państwa hasło. Prosimy niezwłocznie ustawić nowe hasło (Ustawianie, zmiana lub przypomnienie hasła). Spowoduje to również wylogowanie ze wszystkich pozostałych urządzeń.
