Rozdział 9 · 9.1
Pakiet Nextcloud w Moje WebOké
Dzięki pakietowi Nextcloud od WebOké mają Państwo własną przestrzeń dyskową online, kalendarz, kontakty i możliwość współpracy na europejskich serwerach. W Moje WebOké zarządzają Państwo stroną biznesową: pakietem, użytkownikami, licencjami Office, dodatkowym miejscem na dane i własną domeną. Jak samodzielnie korzystać z Nextcloud (pliki, udostępnianie, kalendarz, aplikacje) dowiedzą się Państwo z instrukcji Nextcloud.
Otwieranie pakietu
- Kliknij w menu po lewej stronie na Moje produkty. Pakiet Nextcloud rozpoznają Państwo po ikonie chmurki (1).
- Kliknij na pakiet lub na Administracja. Otworzy się strona produktu.

Po lewej stronie znajdują się dane pakietu (1): nazwa, status, adres Państwa Nextcloud, data przedłużenia pakietu oraz od kiedy Państwo go posiadają. W przypadku pakietu płatnego widoczne są tam również informacje o wykorzystanym Miejscu na dane i liczbie Użytkowników. W prawym górnym rogu znajdują się liczniki (2). Kliknij na Otwórz Nextcloud (3), aby przejść do własnej instancji Nextcloud. Otworzy się ona w nowej karcie.

Pakiet Nextcloud nie ma przycisku DirectAdmin. Wszystko regulują Państwo na tej stronie produktu lub w samym Nextcloud.
Co znajduje się na stronie produktu?
W przypadku pakietu płatnego po prawej stronie znajdują się następujące sekcje, od góry do dołu:
| Sekcja | Co tam regulują Państwo? |
|---|---|
| Liczniki | Użytkownicy Nextcloud, Licencje Office Suite i Miejsce na dane: ile wykorzystują Państwo z tego, co posiadają. |
| Wersja Nextcloud | Jaką wersję Państwo posiadają oraz aktualizację, jeśli jest dostępna. Jeśli nie ma nic do zrobienia, widnieje informacja, że nie ma dostępnych aktualizacji. |
| Opcje konfigurowalne | Dodatkowi użytkownicy, licencje Office i miejsce na dane. Zob. Zarządzanie użytkownikami i licencjami Office. |
| Zmień pakiet hostingowy | Przejście na większy lub mniejszy pakiet Nextcloud. |
| Zarządzanie użytkownikami | Dodawanie, zmiana i usuwanie użytkowników. Zob. Zarządzanie użytkownikami i licencjami Office. |
| Używanie własnej domeny | Ustawienie Nextcloud pod własnym adresem. Zob. Własna domena dla Nextcloud. |
| Asystent AI w Nextcloud | Włączenie asystenta AI Nextcloud za pomocą własnego klucza (od pakietu Nextcloud Family). |
| Połącz własną AI | Określenie, na co może pozwolić sobie narzędzie AI Państwa użytkowników w tym Nextcloud (Family i Max). |
Czasami między sekcjami widnieje również wskazówka dotycząca produktu, który dobrze pasuje do Państwa pakietu, na przykład Email Only.

Poniżej znajdują się sekcje umożliwiające rezygnację z pakietu lub jego przeniesienie. Jak to działa, dowiedzą się Państwo z Wypowiedzenie produktu, cofnięcie wypowiedzenia lub jego przekazanie.
Inny pakiet lub więcej miejsca na dane
W sekcji Zmień pakiet hostingowy widoczny jest obecny pakiet z etykietą AKTUALNY (1) oraz pozostałe pakiety. Na każdym kafelku widnieje informacja o dopłacie za pozostały okres. Podwyższenie pakietu następuje natychmiast, z rozliczeniem proporcjonalnym. Obniżenie pakietu nastąpi przy następnym przedłużeniu. Kliknij najpierw na wybrany pakiet, a następnie na Zmień pakiet (2). Dopóki nie wybiorą Państwo innego pakietu, przycisk nie będzie aktywny.

Więcej miejsca na dane ustawiają Państwo w sekcji Opcje konfigurowalne. Po wprowadzeniu zmiany wszyscy użytkownicy automatycznie otrzymają nowe miejsce na dane. Zob. Zarządzanie użytkownikami i licencjami Office.
Nextcloud Free
Jeśli posiadają Państwo Nextcloud Free, mają Państwo jedno własne konto na naszym współdzielonym Nextcloud. Widoczna jest wówczas sekcja Konto Nextcloud Free z nazwą użytkownika, imieniem i nazwiskiem, adresem e-mail, informacją ile miejsca na dane jest wykorzystane (Free ma 5 GB), datą ostatniego logowania oraz wersją Nextcloud. Logowanie odbywa się na współdzielonym Nextcloud, przy użyciu nazwy użytkownika.
Potrzebują Państwo więcej miejsca, dodatkowych użytkowników lub Office? Umożliwia to płatny pakiet Nextcloud. Zob. Dokupienie czegoś, gdy jest się już klientem.
Uwaga: za pomocą przycisku Usuń moje konto z Nextcloud Free usuwają Państwo swojego użytkownika wraz ze wszystkimi plikami i kończą pakiet. W celu potwierdzenia muszą Państwo wpisać swoją nazwę użytkownika. Tej operacji nie można cofnąć, a kopii zapasowej plików nie ma. Jeśli chcą Państwo zachować pliki, proszę najpierw skopiować je na inne konto Nextcloud. Zob. Przenoszenie danych między kontami Nextcloud.
Asystent AI Nextcloud
Od pakietu Nextcloud Family mogą Państwo korzystać z oficjalnego asystenta AI Nextcloud, w ramach własnego serwera. W sekcji Asystent AI w Nextcloud wybierają Państwo Dostawcę AI (1) i wprowadzają własny Klucz API (2). Kliknij na Sprawdź i włącz. Opłaty za użycie płacą Państwo bezpośrednio dostawcy AI; zwykła subskrypcja usługi czatu AI tu nie działa. W części Skąd wziąć klucz API? znajdą Państwo informację, gdzie go znaleźć. Jeśli AI jest włączone, mogą tu Państwo również wybrać Model lub ponownie je wyłączyć za pomocą Wyłącz AI. Tylko właściciel konta może tym zarządzać.

Jeśli posiadają Państwo Nextcloud Personal, sekcja ta również jest widoczna, z informacją, że funkcja ta dostępna jest od pakietu Nextcloud Family.
Połącz własną AI
Przy pakietach Nextcloud Family i Max na stronie produktu znajduje się również sekcja Połącz własną AI. Określają tam Państwo, na co maksymalnie może sobie pozwolić narzędzie AI Państwa użytkowników w tym Nextcloud. Dla każdego elementu, takiego jak Pliki, Kalendarz, Kontakty i Notatki, włączają lub wyłączają Państwo opcje Zezwól na odczyt i Zezwól na zapis. Następnie kliknij na Zapisz. Za pomocą Wyłącz wyłączają Państwo łączenie dla całego pakietu. W części Połączone AI widoczne są narzędzia AI, które zostały połączone. Jak samodzielnie połączyć narzędzie AI, dowiedzą się Państwo z Serwer MCP: połączenie własnej AI z Państwa pakietem.

