Rozdział 6 · 6.1
Udostępnianie haseł zespołowi lub rodzinie
Najlepiej, gdy każdy ma własne konto i własne hasło. Czasem jednak dane logowania są wspólne, na przykład do sklepu internetowego, konta bankowego lub firmowych mediów społecznościowych. Prosimy nigdy nie udostępniać ich przez e-mail, czat ani arkusz kalkulacyjny, lecz przez wspólny sejf. Dlaczego, wyjaśniamy w lekcji Wybór i używanie menedżerów haseł kursu Bezpieczeństwo w sieci.
W Bitwarden: organizacja z kolekcjami
W Bitwarden hasła udostępnia się za pomocą organizacji. W niej tworzą Państwo kolekcje, na przykład Sklep internetowy, Finanse i Media społecznościowe. Dla każdej kolekcji określają Państwo, kto ma do niej dostęp.
| Rodzaj organizacji | Dla kogo |
|---|---|
| Darmowy | Dwóch użytkowników, dwie kolekcje. Wystarczy dla Pana lub Pani i partnera albo jednego współpracownika. |
| Families (płatny) | Do sześciu użytkowników, dowolna liczba kolekcji. |
| Teams i Przedsiębiorstwo (płatne) | Dowolna liczba użytkowników oraz dodatkowe funkcje zarządzania, takie jak dzienniki zdarzeń. |
- Prosimy zalogować się na stronie swojego sejfu (vault.bitwarden.eu) i kliknąć Nowa organizacja.
- Nadać organizacji nazwę, podać adres e-mail i wybrać rodzaj organizacji.
- Utworzyć w organizacji swoje kolekcje.
- Zaprosić współpracowników lub członków rodziny przyciskiem Zaproś członka i przyznać im dostęp do odpowiednich kolekcji. Potrzebują oni własnego konta Bitwarden w tym samym regionie.
- Gdy ktoś zaakceptuje zaproszenie, muszą go Państwo jeszcze zatwierdzić. Dopiero wtedy ta osoba zobaczy udostępnione elementy.
- Aby umieścić element w kolekcji, prosimy otworzyć element, wybrać Przypisz do kolekcji i wskazać organizację oraz kolekcję.
Uwaga: Element przeniesiony do organizacji należy od tej chwili do organizacji, a nie do Państwa. Nie znajduje się też już w eksporcie Państwa własnego sejfu (zob. Tworzenie kopii zapasowej lub eksportu sejfu).
Jednorazowe przekazanie
Czy muszą Państwo jednorazowo przekazać komuś hasło, na przykład twórcy strony internetowej? Prosimy nie używać do tego poczty e-mail. W Bitwarden można to zrobić za pomocą funkcji Wysyłki lub Udostępnij przez link: to zaszyfrowany link, który wygasa po określonym czasie lub po jednym otwarciu. Część tych możliwości jest dostępna tylko w wersjach płatnych. Po zakończeniu zlecenia prosimy zmienić hasło.
W KeePassXC: KeeShare
KeePassXC udostępnia grupę elementów za pomocą osobnego pliku, który umieszczają Państwo we wspólnym miejscu, na przykład w udostępnionym folderze w Nextcloud.
- Prosimy wybrać Narzędzia, Ustawienia, sekcję KeeShare i zaznaczyć Zezwól na import oraz Zezwól na eksport.
- Edytować grupę, którą chcą Państwo udostępnić, i ustawić w KeeShare synchronizację z plikiem we wspólnym folderze. Wybrać hasło do tego pliku.
- Współpracownik łączy w swoim KeePassXC grupę z tym samym plikiem, używając tego samego hasła.
Udostępniane jest wszystko, co znajduje się w udostępnionej grupie oraz w jej podgrupach. Dlatego prosimy nigdy nie udostępniać grupy głównej. Dla zespołu, który dużo udostępnia, prostszym rozwiązaniem jest organizacja w Bitwarden lub Vaultwarden.
Gdy ktoś odchodzi
- Prosimy usunąć tę osobę z organizacji lub ze wspólnego folderu.
- Zmienić hasła, które ta osoba mogła widzieć. Usunięcie jej z sejfu nie wystarczy: mogła je przepisać lub zapisać.
- W WebOké: usunąć również jej własne dane logowania, na przykład w Nextcloud (zob. Odejście współpracownika: bezpieczne przejęcie plików, kalendarza i udostępnionych folderów).
